Besteciler.org 2006-2016
Anasayfa arrow AdanZye arrow Index arrow MSG Müzik Dergisi arrow MSG Müzik Dergisi   
Pazar, 13 Temmuz 2025
Anasayfa
AdanZye
Besteciler
Söz Yazarları
Amatör Söz Yazarları
Bestelenmiş Sözler
Video Paylaşım
Şairler & Şiirleri
Yılmaz Tatlıses
Erdal Erdoğan
Site İçi Arama
Super.Besteciler.org
Besteciler 2017
besteciler6

bestecilerlogo01.jpg

HEPSI |0-9 |A |B |C |Ç |D |E |F |G |Ğ |H |I |İ |J |K |L |M |N |O |Ö |P |R |S |Ş |T |U |Ü |V |Y |Z

Index arrow MSG Müzik Dergisi arrow MSG Müzik Dergisi

Gönül Şen'le Röportaj PDF Yazdır E-posta
Yazar Administrator   
Salı, 02 Eylül 2008
Sample Image     " Şiir kitabı asla okumadım.Olur da etkilenirim diye "

 

Kaç yılldır söz yazarlığı yapıyorsunuz ve bu güne kadar kaç şarkı sözü yazdığınızı hatırlıyormusunuz?

 

Kasetlerde kulanılan 500' ün şarkı sözüm var.

 

Kullanılmayan?

 

Kullanılmayan herhalde 1000' i geçmiştir.

 

Böyle bir yeteneğinizin olduğunu ne zaman ve nasıl keşfettiniz?

 

Bunu keşfetmem Almanya'da oldu.18 yaşımda Almanya'ya gittim.Bazı dizeler yazıyordum zaten.Yazdığım şeylerin kafiyesine,biçimine bakınca,ortaya ozanlarınkine bir şeyler çıktığını gördüm.1974 senesinde,4 sene Almanya'da kaldıktan sonra, İstanbul'a döndüm.Bazı besteci arkadaşlara gösterdim yazdıklarımı.Sözlerime ilk beste Atilla Yelken tarafından yapıldı, " Seni Gidi Falcı " adlı eserdi bu.Sonra Selami Şahin,Burhan bayar,Yılmaz Tatlıses derken Türkiye'de ne kadar besteci varsa hemen,hemen hepsiyle çalıştım.

 

Sektöre girişiniz nasıl oldu?

 

Ben de herkes gibi Unkapanı'na gittim.Tanığım hiç kimse yoktu.Kasetlerde, 45liklerde gördüğüm bestecilere ulaşmak istiyordum.Unkapanı'ndaSelami Şahin'le buluştum bir gün.Bir iki sözümü gösterdim,bir şiiriim vardı onuda okuyunca,onu hemen besteledi." Takvimler " adlı eserdi bu.Selami Şahin'le pek çok ortak çalışmamız vardır.Ben çok yönlü çalıştım,TSM,Arabesk,Fantazi Bazen Pop ve Türkü pek çok tarzda sözüm vardır.

 

Yıllardır bu işin içinde biri olarak maddi anlamda, yaptığınız işin karşılığını aldığınızı düşünüyor musunuz?

 

Hayır.Almadım.ama kimse almad,alamıyor Türkiye'de. Çünkitelif kavramı bizde daha yeni,yeni oturuyor.Telifin neden ödenmesi gerektiğini hala algılayamamış bir çok kullanıcı var.Özellikle temsili alanda henüz çok gerideyiz. Mekanik alanda işler biraz daha iyi. Bu işe başladığım ilk zamanlar bir kereye mahsuz para alıyordum kullanılan sözlerim için Bandrol sistemi geldikten sonra biraz artmış oldu kazancımız. Fakat öyle büyük paralar kazanmadık ama kazandırdıkfirmalar'da,sanatçılara...Onlar geriye dönüp te bize " Ben senden bunu kazandım,senin hakkın budur " diyen olmadı.Tabi o zamanlar için söylüyorum bunu.Şimdi zaten bandrol sistemivar.Yine de bizim yaptığımız bir şarkıyla bir sanatçı ünlenip çok iyi paralar kazanırlarken,bizim kazancımız onlara oranla çok düşük oluyor.

 

Yeni söz yazarlarını kendi dönemindekilerle karşılaştırmanızı istesek?

 

Şunu söyleyebilirim: yeni söz yazarları bizim yaptığımızı yapmadığı halde,yani kalıcı bir eser bırakmadığı halde bizden çok daha fazla kazanıyorlar. Bunu da ne şekilde yorumlamam gerekiyor,düşünemiyorum artık.Ya müzik anlayışı bitti Türkiye'de ya söz ya da şarkı... Korkunç bir erozyon var bu konuda. Bizim yaptığımız şarkılar, mesela 20 sene 30 sene önce yapmış olduklarımız hala kullanılıyor. Fakat yeniler için aynı şeyi söylemek mümkün mü? 3 günde eriyip gidiyor sözler, müzik, vs. Buna karşın, onlar bizden çok daha fazla para kazanıyorlar. 10 binler 20 binler 5 binler civarında paralar söz konusu... Üstelik dolar bazında... Biz bugüne kadar yaptığımız en güzel şarkıdan bile bir 5 bin $ kazanamamışızdır. Örneğin, " Demir Attım Yalnızlığa " şarkısından ben daha 5 bin $ kazanmadım.

Şarkı sözlerinizi genelde nasıl yazarsınız? Tanı olarak nasıl bir sistemi takip ediyorsunuz?

Hiçbir sistem takip etmiyorum, her yerde söz yazarım. Dolmuşta bile, ama sonradan yazdıklarımı okumak zor oluyor tabii... Ben yaşadığımı yazıyorum. Yaşadıklarımı, gördüklerimi, hissettiklerimi... Yalnız kendimi yazmam mümkün değil tabii, ben karşımdaki insanı da hissediyorum, görüyorum. Hayatı okuyorum diyebilirim. Bunun yanında ben hayatım boyunca bir kitap bitirmedim. Şiir kitabı asla okumadım. Olur da etkilenirim diye... Benim en büyük kazancım insanları etüt edebilmek, yaşadıklarını yakalayıp hissedebilmek gibi bir yeteneğimin olması.

"Demir Attım Yalnızlığa" şarkısı mesela... Sevgili Özkan Turgay'la beraber yaptığımız bir parçadır. Özkan Turgay, müziğini yaptıktan sonra bana telefon açtı, konuyu anlattı. Bitmiş, tükenmiş, yok olmuş bir insanı ele almamız gerekiyordu. Tabii, bizi de biraz arabeskçi gördükleri için... Ben şuna inanıyorum: biz ozanız, biz şiir yazıyoruz, şarkı sözü yazıyoruz. Bunu ister pop yap, ister arabesk yap, ister fantezi yap. Neyse, ben bu şarkıda yalnızlığı anlatmak istedim. Yalnızlığı da anlatırken çocukluğumdan kalma görüntülerden esinlendim: Fatih doğumluyum ben, Haliç'e inerdim ve o sessiz gemileri seyrederdim çocukken. Üzerindeki kuşlarla, yalnızlığa terk edilmiş gemiler... Demir atmış yani yalnızlığa... Bunları düşünürken bir anda "Demir .attım yalnızlığa bir hasret gemisinde" diye bir dize dökülüverdi. Özkan Bey de çok beğendi ve böylece ortaya çıkmış oldu bu şarkı. Çocukluğumdan aklımda kalan bir geminin, gemilerin terk edilişini bu şarkıya bu biçimde sığdırmam, yakıştırmam herhalde ozanlıktır.

Tarzınızın çok dışında bir şarkı sözü yazdınız mı?

Yazdım, mesela Ziynet'in söyledigi "Ölümsüz Aşk"ın sözleri... Whitney Houston'ın söylediği "I Will Always Love You" adlı şarkının Türkçe'si yani.

 

Besteniz var mı?

Var. "Kal Bu Gece"nin söz ve müziği benim. Onun dışında albümlerde kullanılmış 30'un üzerinde beste m vardır

Sizin tarzınızın dışındaki söz yazarlarından en begendiğiniz isimler.. .

Çiğdem Talu, Aysel Gürel, Ülkü Aker'i beğenirim. Zeynep Talu arkadaşımız çok güzel söz yazar. Aynı biçimde Aşkın Tuna... Bizden 10 yıl sonra bu camiaya katılan arkadaşlarımızdan fakat çok güzel ve iyi bir kalem. Bugün Türkiye'ye mal olan bir şarkısını bilirsiniz, "Bana Her Şey Seni Hatırlatıyor". Bu tür sözleri yazanların, benden 50 yıl sonra gelse bile bileğini öperim. Ama şu gün geldiğimiz noktada bakıyorum da bazı şarkı sözlerinde ne demek istediklerini anlamak mümkün değil, çünkü kendileri de bilmiyor. Şarkıcı olmayanlara verdikleri bu şarkılardan büyük paralar kazanıyorlar, çünkü o kişiler de heves uğruna ödüyorlar bu büyük tutarları. Çok büyük dejenerasyon var.

Pop, TSM, Fantezi ya da Arabesk müzik türlerinin sözler anlamında da bir farkı var mı size göre? Ya da olmalı mı?

Hiçbir sözde farklılık olmuyor. Yıllar önce yazılmış "Samanyolu"nu düşünün. Sözler Arabesk de olur, Pop da... "Samanyolu" Pop olarak geçiyor. Bence Pop demek, yenilik, güzellik yani farklı bir şey demek. Ama günümüzde yapılan ne? Bir tuhaf, deli şarkıları... Şarkıların sözleri ağlatmaya yönelik, "kahrolurum, ölürüm" diyor ama oynuyor aynı zamanda...

Son olarak eklemek istediğiniz şeyler...
İnsanlar yani dinleyici bazı şeylerin farkına varmalı. Bu şekilde giderse, kültürümüzün müzik bölümü bana göre bitmiş gitmiş demektir. Geçen akşam ben bir TSM programı dinledim, ne kadar güzel şeyler yapılmış ve hala dinleniyor. Düşünün 100, 150, 200 sene sonra dinlenen bir şarkı.Herkes kendi işini yapsa durum değişir elbette. Biz içimizden geleni yazıyoruz, içimizden geleni besteliyoruz ve biz bu şarkının kime gideceğini düşünerek yapıyoruz bunları. Sibel Can şarkısını Zara'ya okutamazsın, Zara şarkısını da Ebru Gündeş'e okutamayacağın gibi... iyi besteci, iyi söz yazarı ve iyi yorumcuyla çalışırsan ortaya hem çok iyi iş çıkar hem de maddi anlamda kazanırsın.

Musiki Eseri Sahipleri Grubu

 

Son Güncelleme ( Salı, 02 Eylül 2008 )
 
Loading...
Webdesign by Webmedie.dk Webdesign by Webmedie.dk